Pesta Makanan Tradisional

Menjelang tarikh 6 November 2019 telah berlangsungnya satu program yang telah dinanti-nantikan oleh mahasiswa serta staf Universiti Putra Malaysia (UPM) khususnya mereka yang dibawah Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK) iaitu Pesta Makanan Tradisional Melayu 2019 bertempat di Laman Warisan, Muzium Warisan Melayu FBMK, UPM.  Pihak luar juga turut hadir seperti pelajar dari SK Sri Serdang, Selangor dan para pelajar dari Asrama Kasih, Yayasan Basmi Kemiskinan bagi memeriahkan lagi pesta  ini sebagai tanda menyokong keunggulan penonjolan warisan tradisional melalui pesta yang diadakan.  Pesta ini juga turut dihadiri oleh  yang berbahagia Prof  Dr Zulkifli Idrus Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi dan beberapa orang tetamu jemputan yang lain.

Pelbagai aktiviti telah dijalankan semasa pesta ini berlangsung seperti demonstrasi masakan bersama chef  jemputan dan deklamasi sajak serta persembahan tradisional.  Selain itu, bagi memeriahkan lagi pesta  ini terdapat pelbagai pertandingan turut dipertandingkan seperti pertandingan mewarna, chef cilik, kolaj, teka dan rasa,ukir buah, kembara resepi serta Pertandingan Musang Berjanggut.  Seawal jam 7.00 pagi lagi, para pihak yang terlibat dengan gerai jualan di Laman Warisan, Muzium Warisan Melayu bertungkus lumus menyiapkan gerai masing-masing serta menyediakan bahan masakan bagi menyediakan makanan tradisional untuk tujuan jualan bersama nilai penonjolan warisan budaya berdasarkan jualan berasaskan makanan tradisional.

 Keramaian pesta ini  telah disajikan  dengan Persembahan Kebudayaan dari pelajar Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi iaitu persembahan drama yang bertajuk ‘Serunding Nasi Pulut’ dan ‘Bihun Goreng Berkuah Laksa’ yang memaparkan persembahan yang penuh dengan nilai murni dan pengajaran yang boleh menjadi tauladan.  Seterusnya, para pengunjung turut dipersembahkan dengan persembahan pantun tentang makanan tradisional mengikut negeri-negeri yang berbeza juga daripada pelajar-pelajar fakulti ini.   

Pesta sebegini, semangnya meberi impak kepada semua hadirin yang hadir. Hal ini dapat memartabatkan masakan tradisonal di mata  masyarakat yang semakin dikaburi dengan menu- menu baru sehingga melupakan masakan tradisonal negara kita.


Gerai-gerai jualan makanan tradisional 







Comments

Popular Posts